Dzień dobry :)
Co u Was słychać?
Ja nadal składam moduły i coś postaram się zrobić z nich nowego :)
Dziś po raz pierwszy upiekłam ciasto żyrafa i powiem Wam, że smakuje rewelacyjnie !!
Wiem, blog prowadzę o swojej pasji jaką jest rękodzieło głównie origami modułowe. Jednak dziś chcę pochwalić się swoim ciastem o nazwie żyrafa , bo ja i ciasto to zazwyczaj zakalec hahahaha :D Nigdy mnie do tego nie ciągnęło jednak za namową męża trzeba próbować "osłodzić" sobie życie hehe ;)
Jeszcze się chłodzi ale już teraz wiem, że do jutra będzie miało ciężko dotrwać hehe
Moim zdaniem powinnam dodać więcej bitej śmietany , ale jak na pierwszy raz to wyszło super :)
Całość prezentuje się tak :)
Podaję przepis:
Ciasto:
5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
80 ml wody
45 ml oleju
2 łyżki naturalnego kakao
Masę robiłam tak, że ubiłam na sztywno śmietanę 30% dodałam trochę Dr.Oetker Masa Śmietanowa o smaku maliny.
Wcześniej ubiłam 5 żółtek z 3 łyżkami cukru. Dodałam mąkę, wodę, olej. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru. Dodałam ubite białka do masy jajecznej i wymieszałam łyżką delikatnie.. Na dużej blasze z piekarnika rozłożyłam papier do pieczenia, posmarowałam delikatnie olejem i zrobiłam z masy ciasta cętki. Piekarnik rozgrzałam do 180C , ciasto wyłożone na blasze wstawiłam do piekarnika na 3 minuty. Po podpieczeniu wyjęłam, poczekałam aż wystygnie. Do reszty masy jajecznej wsypałam 2 łyżki kakao i wymieszałam delikatnie łyżką. Gdy ciasto ostygło napełniłam puste miejsca masą kakaową a resztę ciasta wylałam na całą blachę. Piekłam 15 minut w 180C.
Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika, przykryłam ściereczką odwróciłam, zdjęłam papier do pieczenia delikatnie, zwinęłam ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Odstawiłam do wystygnięcia.
Następnie jak pisała wyżej Ubiłam śmietanę 30% dodałam Dr.Oetker Masa Śmietanowa o smaku maliny. Do środka można dodać różne owoce, banan, brzoskwinie, maliny i inne...
Tym ciastem chcę Wam życzyć słodkiego Nowego Roku 2015 , abyście byli zdrowi, uśmiechnięci.
Życzę smacznego :)
Źródło inspiracji: uwielbiamgotowac .
Co u Was słychać?
Ja nadal składam moduły i coś postaram się zrobić z nich nowego :)
Dziś po raz pierwszy upiekłam ciasto żyrafa i powiem Wam, że smakuje rewelacyjnie !!
Wiem, blog prowadzę o swojej pasji jaką jest rękodzieło głównie origami modułowe. Jednak dziś chcę pochwalić się swoim ciastem o nazwie żyrafa , bo ja i ciasto to zazwyczaj zakalec hahahaha :D Nigdy mnie do tego nie ciągnęło jednak za namową męża trzeba próbować "osłodzić" sobie życie hehe ;)
Jeszcze się chłodzi ale już teraz wiem, że do jutra będzie miało ciężko dotrwać hehe
Moim zdaniem powinnam dodać więcej bitej śmietany , ale jak na pierwszy raz to wyszło super :)
Całość prezentuje się tak :)
Podaję przepis:
Ciasto:
5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
80 ml wody
45 ml oleju
2 łyżki naturalnego kakao
Masę robiłam tak, że ubiłam na sztywno śmietanę 30% dodałam trochę Dr.Oetker Masa Śmietanowa o smaku maliny.
Wcześniej ubiłam 5 żółtek z 3 łyżkami cukru. Dodałam mąkę, wodę, olej. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru. Dodałam ubite białka do masy jajecznej i wymieszałam łyżką delikatnie.. Na dużej blasze z piekarnika rozłożyłam papier do pieczenia, posmarowałam delikatnie olejem i zrobiłam z masy ciasta cętki. Piekarnik rozgrzałam do 180C , ciasto wyłożone na blasze wstawiłam do piekarnika na 3 minuty. Po podpieczeniu wyjęłam, poczekałam aż wystygnie. Do reszty masy jajecznej wsypałam 2 łyżki kakao i wymieszałam delikatnie łyżką. Gdy ciasto ostygło napełniłam puste miejsca masą kakaową a resztę ciasta wylałam na całą blachę. Piekłam 15 minut w 180C.
Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika, przykryłam ściereczką odwróciłam, zdjęłam papier do pieczenia delikatnie, zwinęłam ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Odstawiłam do wystygnięcia.
Następnie jak pisała wyżej Ubiłam śmietanę 30% dodałam Dr.Oetker Masa Śmietanowa o smaku maliny. Do środka można dodać różne owoce, banan, brzoskwinie, maliny i inne...
Tym ciastem chcę Wam życzyć słodkiego Nowego Roku 2015 , abyście byli zdrowi, uśmiechnięci.
Życzę smacznego :)
Źródło inspiracji: uwielbiamgotowac .
Ciasto prezentuje się doskonale!!! Musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń